Still trying to be a great Muslimah.
Will update this blog someday.
:)
Because He knows what best for us.

July 5, 2013

The Worst Past Create The Best Future


Assalamualaikum!

Who knows Umar Ibn Al-Khattab Ra? Semua tahu kan?
Sahabat Nabi Muhammad SAW yang sebelum ni mati-matian menentang Rasulullah. Yang sebelum ini membenci Rasulullah.
And at last, dia menjadi antara insan yang paling kasih terhadap Rasulullah.

Surah Thoha. Ayat 1-5. Yang dibacakan oleh adiknya, Fatimah. Menjadi pelembut hati Umar.
Subhanallah. Hidayah untuk Umar. Menjadi hadiah yang terindah dalam hidup Umar. :')

Everyone knows. I'm in UiTM Shah Alam.
And before aku teruskan entry ni, I just want to share something with you.

The first week dekat UiTM Shah Alam dulu. Masa Minggu Destini Siswa.
There is an activity in Pusat Islam. I'm not sure apa program dia. Tapi apa yang aku ingat dia kumpul semua pelajar baru. And dia grouped kan pelajar-pelajar dalam beberapa kumpulan. Dan akan ada seorang Kakak Fasi yang akan lead aktiviti ni. Sort of like an Usrah to me.

Masa program ni, I met with someone. Well, let's call her as A.
A sangat awesomee. Like seriously. She is gorgeous. Dia gila-gila. Dia comel. Dia lah segalanya. Over. xD
Masa tengah cakap dengan dia. Tiba-tiba dia terbukakan pasal masa lalu dia. 
She said, dulu dia tak pakai tudung. She loves Korea. Sangat. And she act like a Korean. Wears like a Korean. Banyak yang dia cerita. But that's all.
And one day, rasanya masa dia form 4 kot. Ada kawan yang ajak dia pergi Usrah. Pergi Ceramah Agama. 
And then she started to change. She starts to wear a tudung. She starts to act like a Muslim.
And the last time I saw her. She wears a Jubah. And she said that she wants to wear tudung labuh someday. :)

Yes. It is a real story. 


Someone asked me. If he/she sangat-sangat jahat. Tak solat. Tak tutup aurat. Tak bermacam-macam.
Masih punyakah peluang dia untuk berubah? Untuk bertaubat.

And I smile and said. 
Yes. You do have the chance.
Allah Taala akan sentiasa membuka pintu Taubatnya selagi Matahari tidak terbit di Barat dan Terbenam di Timur.

No matter how much your sins are. How big your sin is.
Keampunan Allah Taala itu jauh lebih besar.

Tak ada orang Soleh dekat dunia ni yang tak punya masa silam, dan tak ada pendosa yang tidak punya Masa depan. Everyone deserves a chance to be a better Muslim. A better human.

As I said. Pintu Taubat Allah sentiasa terbuka seluas-luasnya.
Allah Taala Maha Pengampun. Allah Taala itu Maha Penyayang.


Selagi kita rasa kita ingin berubah. Berubah kerana Allah.
Jangan risau. Allah Akan datang kan orang yang baik-baik untuk membantu kita.
Allah akan tolong kita. Insya Allah.
Siapa pun awak pada masa dulu, It doesn't matter. Itu tak akan menghalang awak untuk menjadi Muslim yang lebih baik pada masa hadapan.

Apa yang penting. Niat kita. Usaha kita. :)

Firman Allah yang bermaksud,
"Sesungguhnya Allah Taala tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka."
(Surah Ar-Ra'd: 11)
Sejahat mana pun kita sebagai seorang manusia. At last, kita akan kembali juga kepada Fitrah kita. Fitrah kita kepada beragama Islam. Fitrah kita kepada kebaikan. Cumanya, ramai yang tak tahu macam mana nak kembali kepada fitrah yang asal. Ramai yang ralat. Takut kalau dia berubah, akan ada suara-suara sumbang yang menghina. Yang mencaci.

Don't you worry. Kita Ada Allah. Allah sebagai tempat mengadu. Kita tak akan forever alone.
Allah tak akan benarkan hambaNya keseorangan.  Yakinlah. Allah selalu bersama kita.
Cumanya, kita sahaja yang ralat cari orang lain sebagai peneman.

And to those who feels that he/she wants to change.
Cepat-cepatlah berubah. Takut Allah tarik balik hidayah tu. Jangan ikutkan kata nafsu. Nafsu itu akan selalu menyuruh kita berbuat jahat. 

Firman Allah S.W.T,
"... Sesungguhnya Nafsu Manusia itu sangat menyuruh kepada kejahatan."
(Surah Yusuf: 53)
Whatever it is. 
Untuk sahabat yang dalam perjalanan ingin berubah. Dan juga untuk diri yang masih ralat dalam mencari cahaya.

Stay strong.
Do remember. Allah is with us. :)

Till then. Assalamualaikum.

Photobucket
 

Smile. Tears. Laugh Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting