Still trying to be a great Muslimah.
Will update this blog someday.
:)
Because He knows what best for us.

May 28, 2013

This 2 Weeks


Assalamualaikum!

Remember the story that I told you about my UPU?
So, I had made a decision. I will go for Law.
In fact, I did this before I wrote that entry lagi pun. And then, because of someone, my mind get confused. Between Law and Matriculation.
It was like, 
Aih, is it right for me to go for Law? Am I suitable for Law? Can I go through with it? Blablabla.

But then, I decided to stick to the first decision. That is, Go for Law.
Yeah. Even though I heard that Law is boring, nerd, or whatever. 
Well, I will rock the Law babeh! I am a rocker what? xD

Since I got the result of UPU. Oh, 2 weeks ago lah kot.
Okay. 
My life had been upside down.

This 2 weeks had been the busiest week of my life.
Tiap hari, keluar cari barang. Urus borang nak masuk U. Urus benda tu. Urus benda ni.
Besides, Umi aku dah bagi aku guna kereta Saga dia untuk aku urus benda-benda ni.
And everyday,  I have to go out. Driving to  Mall, to post office, to Bank, to wherever I need to go. ALONE. Shopping pun sorang-sorang..
Seriously sadis. Kadang-kadang je kawan ada teman. Tu pun 3 kali je.
And frankly speaking, for now, shopping is not my favourite anymore. Letih kot. TT.TT

In this 2 weeks,
I didn't even had a chance to take my breakfast. And I almost get caught with fever.
But then, I'm a tough woman what? xD

But, Alhamdulillah. Everything had been settled down.
Weee. Semua dah habis. Isi borang, stamping, buat akaun, bayar yuran, Shopping barang-barang.
Semua dah settle. 
Thanks to those who'd been helping me. :)



Tapi, dalam aku urus benda-benda ni semua kan. Ada juga benda yang lucu and yet creepy terjadi.
Well. Such as.

Macam ni. Masa aku  nak photostat sijil kelahiran aku.
Aku baru perasan. My birth certificate had gone. Ya Allah. kalut wei masa tu.
Then aku terpaksa lah pergi ke Pejabat Pendaftaran dekat Wisma Persekutuan.
Nak mohon sijil kelahiran baru.
Bila pergi tu, aku terus naik dekat tingkat 2. Well. Dekat tu lah Pejabat Pendaftaran Negara ada.
I was rushing. So aku berjalan cepat-cepat. Masa aku naik ni, aku ada jumpa dengan seorang lelaki ni. Well. I don't know him. And I did ignore him. Well. I tend to ignore everyone around me when I'm in rush.
Bila ke kaunter, abang dekat kaunter tu cakap. Kena buat salinan IC which is aku tinggal dalam kereta.
Kereta tu pulak  aku parking jauh. Mehh. Bila dia cakap ada servis fotostat dekat bawah.
Cepat-cepat aku turun tangga ke bawah. I use stairs since it is a lot easier.
Masa aku turun tangga tu, aku perasan lelaki yang aku jumpa tadi ikut turun tangga jugak.
Masa aku duk tunggu IC aku difotostat, lelaki tadi berdiri dalam 3 meter lah kot dari aku.
I thought he was waiting for someone. Bila aku nak naik tangga ke tingkat 2,
That man cepat-cepat berjalan ke arah aku.
He called me.
"Awak."
Aku berpaling. Dengan muka blur, muka tengah bad mood. Yes. I was not in a really good mood.
He gave me his name card. He said like this,
"Saya nak kenal awak. Ni card saya."
He did say his name. But I didn't take any concern about that. 
I take that card without saying anything and terus naik tangga.
Dalam hati,
'What the heck with this man?'
I did throw that card away. That is creepy. He did followed me to the first floor just to give me his card. Kalau dia ikut aku ke kereta macam mana? Dah lah aku sorang kot masa tu.
Sumpah menakutkan. Bila aku teringat kes santau guna name card. Lagi lah aku takut. Yes. I am a quite Imaginative person. HAHA.

Banyak lagi sebenarnya benda yang agak lucu terjadi. But, that is my top story lah kot. First time wei kena follow dek orang tak dikenali. -.-'

Okay. Since semua benda dah settle. Sekarang masa untuk rehat.
Yayyy. Aku boleh sambung tidur aku balik. Aku boleh sambung berFB balik.
Miahahaha. Tak ayu punya perempuan.

Jumaat ni dah nak pergi. So,
Please. Pray for me.
Doakan biar Iman aku teguh. Doakan aku biar aku menjadi pelajar yang baik. Tak mahu dah malas malas.
Doakan aku juga supaya menjadi Muslimah yang baik. No, I mean Mukminah. :)

Till then.
Assalamualaikum. :)

Photobucket

May 20, 2013

The UPU. The Future. The Dilemma.

Assalamualaikum!

Well. Seperti diketahui ramai,
Jumaat baru ni Result UPU keluar.
And I get this.
Click untuk imej besar bak gajah..


The Course would be in UiTM Shah Alam.
And honestly,
I didn't even expect to get this.

I mean, my first choice was Diploma kot. Diploma Farmasi.
And dalam banyak banyak pilihan aku,
Semuanya Diploma. And satu je Asasi.

Tiba-tiba dapat Asasi.
I was like, what?

Terkejut kot. Mati-mati aku ingat tak boleh Asasi. 
Since ada orang kata, nak masuk Asasi UiTM ni agak susah lah kot.
And masa aku isi UPU dulu, aku isi main-main je asasi ni. Since I didn't expect that I would get it.

And I don't even plan to go to any foundation.
Sama lah dengan matrik. Aku tak pernah plan nak pergi Matrik

Sebabnya?
Aku agak tak suka belajar dalam tekanan tinggi. 
I mean, Matrik and Asasi agak teruk kot tekanan dia.

So, my early plan was to go for Diploma.
And sejak dulu lagi. Aku kata,
Dapat je apa-apa offer UPU, aku akan pergi.
Tapi, tiba-tiba dapat Asasi Undang-undang lah pulak.

Dan sekarang aku confuse. Nak pergi Asasi atau Matrik.
Jujur aku kata.
Matrik dan Asasi tidak pernah termasuk dalam plan awal aku.
Tiba-tiba pulak, benda yang aku dapat hanya ada dua ni je.
Terbaik sungguh.


Hati aku kuat kata Asasi. Tapi aku takut lah nak pergi Asasi. Undang-Undang pulak tu.
Banyak juga sebabnya.
First, MUET. 
FYI, untuk law, kita kena dapat band 4 baru boleh proceed untuk Bachelor of Law.
Dan English aku pun bukannya baik sangat. -.-'
Second, 
Aku takut kalau aku tak boleh nak ingat semua fakta-fakta yang berlambak itu.
I mean, most of the subjects kena ingat. Kena hafal. Tak ke pengsan nya aku. 
And untuk course aku ni yang under KPTM, kena dapat pointer 3.5 baru boleh sambung Bachelor of Law. aihhh.
And third,
Law beb. Law. Kau pernah bayang tak diri aku sebagai lawyer? 
Tak pernah kan? Haaa. Diri aku sendiri pun tak boleh nak bayang diri aku sebagai lawyer. -.-'

Tapi, benda semua tu boleh overcome dengan hard work kan?
Tapi, still. Banyak gila kot Insecurities aku. -.-'

Untuk Matrik pula. 
Errr. Honestly aku kata, aku malas malas malas gila nak pergi Matrik.
Faham tak? Aku dah malas nak bertemu dengan Bio-Phy semua tu.
Memang lah aku boleh je pergi dengan subjek Add Math, Bio, Chemi semua tu.
Tapi, entah mengapa. Aku rasa dah penat menghadap semua benda yang berkait dengannya.
Sighh.

Seriously. Kalau kau tak faham bila baca entry ni. Don't worry.
Aku sendiri pun tak pernah faham diri aku. Hahaha. Okay. Tak lawak.

Dilemma benda ni berkait dengan masa depan aku kot.
Entah lahh. Aihhh.

Dah lah. Semakin lama aku fikir bab ni, semakin senget otak aku. 
Kalau bab-bab ni,
Kena tanya si Pencipta. Tanya orang lain dah tak guna kan?
He know best. Weee. :)

I know,
Despite this, He has something better for me.
Aku hanya perlu buat keputusan dan tawakkal.

Dan aku bersyukur sangat sebab aku dapat both. Matrik and UPU.
Walau UPU bukan lah course yang aku nak sangat,
Tapi aku juga sedar, masih ramai yang tak dapat apa-apa.
Apa-apa pun, doakan biar Miss Najwa Binti Mazlan ini dapat membuat keputusan yang terbaik.
Siapa-siapa yang tolong doakan tu, nanti jumpa boleh claim nikah dengan aku. Okay. Gedik.
Claim coklat sudah. Haha.

Okay. Till then,
Assalamualaikum.

We must all make the choice between what is right and what is easy.
-Albus Dumbledore-
Photobucket

May 17, 2013

The Jubah.




Assalamualaikum!

So, Dah lama aku tak update blog.
Merajuk? Yeah. Kind of. Merajuk dengan diri sendiri. Haha.

Okay. Lantak lah sebab-sebab aku malas nak update. It is something that is so private. Well. At least to me.

I think of this.
Kelmarin aku buang semua segala benda yang terperap dalam almari aku.
In fact, aku cuma update almari aku je. Aku cuma nak tengok baju-baju yang aku boleh pakai and tak boleh.

The Baju Kurungs, The Blouse, The Jubahs, The Jeans, The Skirt etcetera.

Aku ni jenis suka kira baju-baju aku. Okay. Weird me.

And you know what?
Aku baru sedar yang banyak gila Baju Kurung yang aku jarang pakai.
I mean, most of them aku hanya sempat pakai 1-3 times.

Aku tak tahu lah kenapa. 
Cumanya, aku tak suka sangat pakai baju kurung. It was so leceh. 

Aku sebenarnya suka jubah ni. Jubah ke? Lebih kepada dress sebenarnya.
Tapi ada orang cakap jubah ni macam baju tidur. Hanginnnn aku. -.-'


No. Don't get me wrong.
Aku ni pemalas orangnya. Tapi agak peduli jugak bab aku punya pakaian.
And most of my baju Kurungs kena Iron dulu sebelum nak pakai. Campur dengan tudung lagi. Kena Iron 3 benda.
That's why aku jarang pakai baju kurung. 
Unless kalau ada special occasions  like kenduri kendara ke, Hari Raya ke, Apa ke.
Aku malas nak Iron. Malas nak basuh mereka. 
*Baju kurung kena basuh tangan ya.
I mean, takkan lah nak keluar rumah dengan baju berkedut seribu. Mahunya aku di Black List dari calon menantu. Menangis tak berlagu.

Tapi aku okay je Pakai baju kurung. It is comfortable. Berangin kauuu. Sejuk.
Kebanyakan baju kurung yang aku selalu pakai adalah Baju Kurung yang Material tak perlu Iron.
Memang pemalas.

Kalau dulu, I prefer Jeans and Blouse. Or Skirt and Blouse.
Asal tak perlu Iron. Tapi tu dulu lah. Dulu dulu dulu dulu. It was a long long time since aku pakai Jeans keluar rumah. Kalau sekarang, pakai blouse labuh, tak pun T-shirt Muslimah.
Okay lah tu kan?

The only white jubah that I have. Aku suka jubah ni,
But somehow, aku jarang pakainya. Putih kann.


Tapi sekarang.
Aku sangat-sangat prefer jubah. I love Jubahs. 
Weeeeeee~! 
Kalau ada yang perasan.
Aku lebih banyak pakai jubah dari Baju Kurung atau baju lain bila keluar.

Sebenarnya, Until last August,
Aku tak pernah ada jubah. Kalau ada pun, jubah-jubah masa kecik dulu.
My last jubah was in 2005 tak silap. Ya lah kot. Sebab masa tu Umi dengan Abah aku pergi Mekah and buat balik berlambak jubah dekat rumah. 
Tak berlambak apa nya sebab adik beradik aku 5 orang perempuan 4 Lelaki.
Girls Power Babeh. xD

Aku pun tak tahu macam mana aku boleh start beli jubah tahun lepas. Rasanya lepas aku pakai jubah adik aku kot. Iqah. Rasanya sebab tu kot. 

Best gila wehh pakai jubah. Kau nak berlari? Kau nak menyepak orang? Semua senang.
Sangat Unladylike ya pakai jubah berlari-lari. Kalau sepak orang tu, angkat rendah-rendah je la kaki. Karang nampak benda lain.  -.-'

Tapi tu bukan sebab utama aku suka pakai jubah.
Jubah tak payah gosok. Ambik. Pakai. Then gosok tudung.
See. daripada 3 pieces to one piece je yang perlu Iron. Gila tak besttt.

Lagi pun, Jubah kan, Especially jubah hitam.
Kalau kau ulang tayang pakai jubah kan,
Takkan ada orang perasan yang kau pernah pakai jubah tu. 
Aku pernah kena. 
Padahal jubah tu dah 5 kali aku pakai. Tapi masih lagi ada orang tanya,
"Jubah Baru ke?"
I'm deadly serious. 
Untung kan? Tak payah pening-pening nak pakai baju apa. Mihmihmih. Kita pakai je berapa kali tak ada orang perasan. 
*Jubah hitam sahaja ya. Kalau Jubah warna warni tu, senang sikit orang nak cam.

Tapi kan.
Kalau dulu. Kalau kita sebut jubah, Kita terbayangkan jubah hitam yang tak berbayang. Yang tak ketat.
Tapi sekarang, kalau nak cari jubah yang tak jarang, tak ketat.
Heh. 
Bukan tak ada. Tapi kebanyakan yang ada macam tu lah.
Kebanyakan jubah sekarang, Dia kata je jubah. Tapi material kain dia bukan material jubah.
Material kain yang menekap di badan. Yang rasa dia, kalau pakai rasa macam segala benda boleh nampak.

Jubah ni tak nampak sangat detail dia. Tapi ni antara jubah Favourite aku.
Mihmihmih. 

Orang kata jubah mahal. Rm100++. Mahal lah kan? Well, At least untuk aku. 
Tapi kalau pandai cari, ada je yang murah, comel, dan. Dan. Dan. Material dia tak seperti yang aku kata tadi. Kira Material best lah.

Kebanyakan jubah-jubah aku, aku beli dekat Bazaar Tok Guru. I'm not sure nama sebenar dia. Tapi Bazaar yang dekat dengan Library Kelantan.
Kalau reti cari, jumpa lah yang murah. yang cantik. Yang bermacam lagi.
Tapi kalau reti cari lah. 
And semua jubah aku adalah kurang daripada Rm90.
Affordable lah jugak kan?

And oh yeah.
I'm writing this entry sebab ada kawan yang tanya,
Pakaian apa yang best untuk dibawa ke U/matriks/Kolej.
So, untuk pendapat aku.
Selain dari Baju kurung, Jubah is the best choice. 
Selain daripada kau boleh tutup aurat, Kau orang boleh jimat masa. Cool kan?
Tapi kena pilih betul-betul lah. Jangan beli yang kain dia stretching tu. Don't!
Kalau tak, nanti kau pakai, nampak habis bentuk. -.-'

Ingat. Kita nak tutup Aurat ya. Bukan Urat.

Till then.
We'll see again. :)


Photobucket
 

Smile. Tears. Laugh Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting