Still trying to be a great Muslimah.
Will update this blog someday.
:)
Because He knows what best for us.

January 26, 2013

Bertahanlah Selagi Boleh



Assalamualaikum!

You know. We would always talk about trials in our life.
The purpose of trials is to make us stronger but when we mistreat them, it will turn contrarily.

Everyday,
We lose people that we love.
We lose thing that we appreciate.
We had to face our broken emotion everyday.
We face problems everyday.
People hate us.
People keep pushing us to the edge.

We tried to be strong. We tried to smile. 
Despite the problems that we had. Despite the tears that we cry.

But, we are human. Not a robot. Not a doll.
Sooner or later, We will break down. We can't being strong too long.

Kita bukan Nabi atau Rasul. Punya kesabaran terlalu tinggi.
Even dipulaukan oleh Umatnya sendiri, Even ditinggalkan oleh keluarganya sendiri.

I have a friend. Last year, she lose her father. Al Fatihah.
Aku tahu, dia cuba menjadi kuat. Cuba untuk senyum.
But, when I saw her cry, I cannot bear my tears from falling.
Somehow, I kept remembering about me in these past years.

I had lose my father.
Aku hilang abah semasa aku darjah 5.
My Abah is really a loving father. I live with  my aunt which I called Mak Long since I was a kid.
Despite me living with my aunt, he would still come to my grandma's house to ask about me. About my school. About my Athma.
When I go to my house for a sleep, he will hug me. And, aku akan cakap dekat dia.
"Abah. Wawa bukan bantal peluk."
But still, he would hug me tighter than ever.

His lose is great affected me. Aku dah tak ada orang yang nak peluk aku bila aku pergi tidur di sana.
Aku dah tak ada orang nak marah aku bila aku dapat markah rendah.
I didn't expect to lose him in my early years. His lose had gave me a great shock. That time, aku belum ambil UPSR pun. 
I was still a little child. Who craving for a father to hug for, for a father who will call me Endek, for a father who will come to my school for my result.
I want to show to my friends. To my teachers. THIS IS MY FATHER. INI ABAH SAYA.
But how can I? How? I miss him too much. I want to see his smile. I want him to hug me. Sekali pun cukuplah.

When I got into my Secondary school, I had got over his death. 
But then, when I was 15. I lose my Grandma. I call her Mok.
Mok sangat-sangat penyayang. Sangat.
Even dia suka berleter sebab aku pemalas, even aku suka lawan cakap dia,
Still, she will ensure that I would get what I want. What I want to eat. She knew I love to eat Taucu. Then she asked Mak Long to cook that. Even dia tak makan Taucu.
I lose her a week before my PMR.
I didn't get a chance to show her my result. I didn't get a chance to get her blessing.
I miss her blabbering to me. I miss her asking me to slice her an orange to eat.

Once, I had come to my limit. I kept asking why Allah takes them from me?
Why Allah kept taking the people that I love?
Why Allah doesn't take me? Just take me. I can't bear to live without them.
Then, I had come to a conscious.

Allah takes them because He loves them. 
Allah takes them because He wants me to learn how to live without them.

I am lucky because I get to know them. I get to live with them.
But my youngest brother, Adam. Dia hanya dapat hidup dengan Abah selama 2 tahun.
Pada usia 2 tahun, he had to lose his Father. Abah yang dia hanya dapat kenal selama 2 tahun.
2 tahun. Bukan 12 tahun. Hanya 2 tahun.

Mungkin. Aku tengah menangis  masa tulis entry ni. My brain keeps remind me of my Father. Of my Grandmother.

Despite their lose, I learnt about the real Life.
Life is not always about gaining something but also losing something.
I learnt that Ujian itu tanda Kasih Sayang Allah.




Kita Manusia. Akan sentiasa diuji oleh Allah dengan pelbagai ujian.
Ujian kita apa lah sangat dibandingkan dengan Ujian para Nabi? Para Ulama?
Rasulullah lose His Father before his born and lose his Mother when he was 6th.
And us? At least kita dapat mengenal siapa ayah kita. Siapa Ibu kita. Bukanlah mengenal di mana kubur mereka.

Kadang-kadang aku sebagai manusia pun kerap bagaikan menyalahkan takdir.
Menyalahkan Qada' dan Qadar.
But then, I know. That Allah knows the best. He knows the best. He is the Best.

Keep reminding ourselves. 
That Everything Happens for a reason.
Bertahanlah selagi boleh.
Tabahlah selagi hati kita boleh.
Kuatkanlah hati selagi boleh.
Senyumlah selagi boleh.
Demi Allah. Demi Rasul. Demi Islam.

Allah only give us what He knows we can handle.
Then, when life seems hard,
Remember that Allah knows we are strong enough to get through it.

Dan jika kita dah tak boleh bertahan, mengadulah pada Allah. Pada Tuhan kita.
He knows everything. He will grace us with unlimited Patience. He will grace us tranquility.
Insya Allah.

And Don't forget.
Prayer Is the best armor against Trials. :)
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui

-Al Baqarah [2:216]- 





Photobucket

January 21, 2013

Aurat ke Urat?

Fashion And Girls. Sangat susah untuk dipisahkan.


Assalamualaikum!

Its almost the end of January kan?
Cepatnya masa berlalu. -.-'

You know, I love to stalk people. Ehh, Rasa macam seram lah pulak kata Stalk.
HAHA. 
Aku suka tengok orang. Tapi dalam aku suka tengok orang pun, ramai jugak yang aku tak perasan. As example, Ex schoolmate. Kawan sekolah. Kawan Satu tuisyen. Redha je lah.
-.-'

Tapi tak ada lah pulak aku tengok orang, tengok dari bawah ke atas. Teliti semua benda. Tahi lalat dekat mana, Tanda lahir dekat mana, Jerawat berapa ketul. Tu macam nak kena Lepuk dah tuu. 
Aku suka tengok orang-orang comel, Henseng-henseng. Lagi-lagi orang Korea, Artis Hollywood.
Mereka seriously comel. Lagi-lagi Fashion mereka. Oh God. 
Dan aku juga sangat suka tengok orang yang pakai comel-comel tu. Yang pakai Peplum tak Peplum. Dress tak Dress. Legging tak Legging.
Aku suka skirt yang comel-comel tu. Short Pants yang colourful. Legging yang banyak gila print.
Err, I'm a girl what? Normal lah kan? Chill dude. I'm trying to be honest here.

Since aku kecik, Sentiasa aku disuap oleh media masa #ceyh. Cantik itu semestinya mengikuti Fashion Semasa.
Up to date. Tak main ah benda-benda outdated ni. 
Kalau masa tu famous Polka dots, kena pakai polka dots jugak. Kalau pakai stripes, tak cantik. Tak comel.
Kalau masa tu Legging yang  Famous, dalam wardrobe wajibb. Legging kena ada. 
And sekarang famous dengan Peplum. Okay. Peplum itu comel. Aku pun terpikat.
HAHA.
Dan aku pun pernah nak pakai benda tu semua. But, I still have my little faith that time. :)



Dan aku juga sentisa tengok-tengok kedai yang jual apparels yang mereka labelkan sebagai Muslimah's Apparel.
Tidak dinafikan. Comel. Cantik. Tetapi...
Kebanyakan baju-baju yang mereka labelkan sebagai Muslimah's Apparel rasanya agak tidak menepati apa yang betul-betul dikehendaki.
Memang. Dress. Skirt. Blouse labuh. Kalau tengok memang macam menutup kan? Tapi kalau tengok material yang dia guna, apa?
Lycra? Yeah. Most of them guna Lycra. As I know, Lycra is the most lembik material that I ever seen. Haha. There is no better words to describe it.
Lycra agak melekap kepada badan. Ia agak ketat. I mean kalau pakai semua benda boleh jelajah. You know what I mean. 
Legging. Skinny jeans. T-shirt. Kalau sleeveless, kenakan dengan Inner.
Benda tu yang mereka labelkan sebagai pakaian Muslimah?

Actually, cuba fikir balik.
Kita nak tutup apa sebenarnya? 
Bukan ke kita nak tutup bagaimana kita punya bentuk badan?
And I don't really think that most of that apparels yang mereka labelkan sebagai pakaian muslimah itu betul-betul menutup aurat mereka. Urat ada lah. -.-'

How to? Kami perempuan agak simple-minded.
Tengok satu benda tu labuh, terus beli. Ketat tak ketat lain kira. Dia kan kata itu Pakaian Muslimah?
-.-'

Aku bukanlah meletakkan sepenuhnya kesalahan atas pemilik kedai itu. Ya lah. Dia kan hanya ingin memenuhi keperluan Fashion semasa. 
Tapi kita yang membeli. Fikirlah sikit. Benda ketat macam tu nak kata pakaian Muslimah?
Kita nak tutup Aurat. Bukan Urat.
Aurat tu termasuklah bentuk badan. Bukan setakat warna kulit. 

Aku dulu pun kerap beli benda-benda macam tu. Kalau beli baju sleeveless, pakai lah dengan inner.
Padahal kalau aku pakai inner, Habis. Lengan aku yang berketul tu nak sembunyi mana?

Kita mempunyai terlalu banyak "Pakaian Muslimah".
What we need now is "Pakaian Mukminah".



Aku tahu. Perempuan sangat sukakan benda cantik-cantik.
Tapi nak cari benda cantik and yet memenuhi syarak? Payah.

I have to admit. I'm having a hard time in changing my style.
Kebanyakan baju aku, blouse aku, terpaksa terperap dalam Wardrobe.
And I have to spend my money to buy new clothes. New tudung.
Since selama ni aku mana pernah beli jubah. My Baju kurung dah banyak tak boleh pakai.
Dan Jubah agak mahal. Yang paling murah pun RM70.
Nak jubah pulak tak nak lah yang hitam je. Boring.

Tapi nak cari Jubah yang comel, Yang cantik. And affordable?
Payah lah sedikit. -.-'
See? Kita agak kekurangan pakaian-pakaian macam ni.
Pakaian yang bukan sahaja menutup Urat, tapi juga menutup Aurat. Dan Cantik. Itu penting.
Baru lah Best kan?
Kalaulah boleh. Rasa nak create je satu Fashion Line yang buat baju-baju Mukminah. Tak nak lah panggil Baju muslimah. HAHA.
Yang buat baju cantik-cantik, guna material yang sesuai, and yet menutup aurat. And Affordable. I am a good consumer what? haha. #angan-angan.

What I want to point out is,
Kita sekarang dah tersasar dari pengertian aurat sebenar.
No worry. Saya pun macam tu dulu.
Kita rasa kalau pakai dress tu dah tutup aurat. Padahal kita tak perasan yang Dress tu ikut bentuk badan.
Kita rasa kalau pakai tudung pun dah cukup dah. Padahal kita tak ambik kira tudung yang kita pakai tu tutup dada tak? Tutup leher tak?

Budak ni Comel. Okay. Nak kahwin. HAHA

Dunia kita pun sekarang dah macam semakin pelik. Sorry to say. 
Mereka menyebarkan Ideologi tentang aurat yang dah jauh tersasar.
Kalau mereka nak kata yang pakai Turban tu adalah Muslimah yang moden, aku rasa nak ketuk kepala dekat dinding je. 
Baru aku tahu, kalau tak tutup leher tu moden heh? Moden. Tapi Muslimah ke? -.-'

Kita sentiasa tak sedar kan apa yang kita pakai tu sebenarnya ikut ke tak kehendak Syarak?
Kita rasa dah cukup, tapi padahal tak kan?
Tengok diri kita balik. Sentiasa tengok diri kita balik.
Sentiasa muhasabah diri balik.
Ingat. Kita nak tutup Aurat. Bukan Urat.
Nak berfashion tak salah. Tapi berfashion pun, biarlah tutup aurat betul-betul. Janganlah pakai dress tapi dress singkat. Janganlah pakai blouse tapi Blouse yang ketat. 

Kita kan nak jadi Mukminah sejati. Hihi. 
Sama-sama lah mengingati diri. :)

Wanita yang cantik bukanlah Wanita yang banyak mendedahkan. Tetapi yang banyak menutupi.

Till then. 
Assalamualaikum. :)
Photobucket

January 4, 2013

Assalamualaikum 2013, Lets Cherish our memories in 2012.



Assalamualaikum!

By 1st January 2013,
I am officially a 17 years old 1 month and 19 days.
Gigih mengira okay. haha.
And by December 25th,
Genap 3 bulan dah aku pakai tudung ni.
Ya Allah, cepat sangat masa berlalu.
Aku tak pernah nak expect by this year, aku jadi macam ni.
Langsung tak. Hihi.

Tahun 2012 memberi aku banyak kenangan.
Whether it is Hurtful atau sebaliknya.
Banyak sangat.

Kadang-kadang aku tak sangka,
Eh, Najwa Mazlan dah habis SPM dah? Eh, Najwa Mazlan duk tengah ambik lesen Kereta? Dan Najwa Mazlan dah pakai tudung besar? 
Like seriously? Aku langsung tak percaya.

2013,
This is the first year aku tak perlu kalut nak cari kasut sekolah, tak perlu nak kalut cari beg sekolah baru,
tak perlu nak kalut pergi beli alat tulis berbagai. 
actually benda2 tu part best sekali sebelum masuk sekolah. haha. I will miss how rambang mata I am nak cari beg sekolah, Pencil Case. Ekekeke.
Aku tak ambik STAM. In fact, tak pernah termimpi pun. So stop asking me whether Aku ambik STAM atau tak.

2012,
Kalau nak cerita benda yang berlaku pada tahun 2012,
banyak sangat yang berlaku. SPM, KASTRO, Driving License. 

I can't tell you, How excited I am lepas habis SPM hari tu.
Its just like habis semua terlepas. Tapi seminggu lepas tu, bosannya bukan kemain.
And in 2012, I had found who I really am. Siapa yang aku nak jadi, Siapa yang terbaik untuk Aku.
It happened spontaneously. 

Tipu kalau aku kata 2012 penuh dengan kenangan yang happy mappy.
Ada jugak benda yang buat aku menangis beberapa kali.
Tapi kalau fikir-fikir balik, Benda-benda tu lah semua yang mendewasakan aku.

Aku still ingat macam mana aku handle perasaan aku masa nak dekat SPM dulu.
masa tu aku still ingat, hampir setiap hari kami dekat kelas bergaduh sesama sendiri.
Kami satu kelas rapat antara satu sama lain. Bila jadi macam tu, menangis okay. Menangis.
Sampai lah satu saat, kami sama-sama let it out. Masa tu semua menangis. Sebak sangat.
Tapi bila aku dapat handle benda macam tu, aku jadi lebih sayang akan ukhuwwah kami 5 Ibnu Sina 2.

I WILL MISS YOU. :')

Ini Mok. Dia comel. Dia Baik. ;)


Semua benda ni akan aku simpan betul-betul dalam Diary aku, dalam hati aku.
Belum terlambat agaknya aku nak Ucap Selamat Tahun Baru 2013. Hihi.
Moga moga Kita menjadi yang lebih baik dari tahun sebelumnya. 
Kita menjadi Hamba yang jauh lebih baik dari tahun 2012.
Dan Kita semakin dekat dengan Tuhan kita, Allah SWT.
InsyaAllah. 

Goodbye my awesome 2012. I will miss you damn Much. 
Sesungguhnya benda yang paling jauh adalah masa lepas.
We will never meet again. But I will make 2013 more awesome than you.
InsyaAllah. :)

Oh Ya, aku dah tukar header dengan backround blog aku. Header besar gedabakkk.
Tapi aku suka. ^^

Okay, till then. Assalamualaikum. :)





Photobucket
 

Smile. Tears. Laugh Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting