Still trying to be a great Muslimah.
Will update this blog someday.
:)
Because He knows what best for us.

December 21, 2012

Al-Wadood, The All Loving.



Assalamualaikum!

Al-Wadood.
The All Loving.
Allah, The Most Gracious. The All Loving.
Al-Wadood, One of the 99 names of Allah

Cinta Allah kan, Melebihi segalanya.
Al-Wadood, datang daripada perkataanWid"
Wid means Pure Love.

Apakah itu Pure Love? Jangan ingat Pure Love itu cinta pakwe makwe korang. Dah jauh melencong tu. Bajet Pure Love lah sangat. -.-'

Pure Love is the love that free from Jealousy, Envy or Hate. Ia adalah Cinta pada tahap tertinggi.

Al-Wadood ada 2 maksud.
First, The One that Loved.
And Second is al-Mahbub, The One that is Loved.




Allah says,
He loves them and they love Him," [Quran 5:54]

Kita hidup kan, selalu buat dosa.
Tipu lah kalau sehari tu kita tak ada buat dosa. Kita manusia biasa. Bukan seorang Rasul yang Maksum. Bebas daripada dosa.
Tapi perasan tak kita, despite the sins that we are done everyday,
Allah masih bagi makanan untuk kita makan, Tempat untuk kita tidur, Oksigen untuk kita bernafas.
Agak-agak lah kan, kalau lah someone ni buat jahat dekat kita, adakah kita masih nak sayang dekat dia?
Tak kan?
Tapi Allah lain. Dia Al-Wadood. Dia Maha Pencinta.
Hebat kan?

Bila kita Cinta Allah, Allah akan Cinta kita balik.

By Abu Hurairah: 
Allah said:

I am as My servant thinks I am. I am with him when he makes mention of Me.
If he makes mention of Me to himself, I make mention of him to Myself; and
if he makes mention of Me in an assembly, I make mention of him in an
assembly better than it. And if he draws near to Me an arm’s length, I draw
near to him a fathom’s length. And if he comes to Me walking, I go to him at
speed.

Jika kita cuba untuk mencintai Allah,
Allah akan Cinta kita.
Dia akan letak Cinta dalam manusia kepada kita.
Betapa baiknya Allah.

Jika kita Cinta Allah, Jangan Risau.
Kita tak akan pernah berseorangan. Allah akan selalu jaga kita. Akan selalu sayang kita.
Betapa baiknya Allah dekat kita.

You know, dulu aku terlalu mementingkan Cinta Manusia berbanding Cinta Allah.
Tapi aku baru sedar,
Kalau aku tak Cinta Allah dulu, macam mana orang nak Cinta aku?
Kan?
Alhamdulillah. Allah beri aku kesempatan untuk sedar semua ni.

Kadang-kadang aku terfikir.
Aku ni jahat. Selalu lawan cakap parents aku. Perintah Allah tu kadang-kadang tinggal. Yang Allah larang tu banyak juga aku buat. Jahilnya aku.
Tapi still, Allah masih beri aku makanan, tempat tinggal, oksigen.
Masa mid-year exam dulu, aku pernah menangis.
Menangis sebab Allah terlalu baik dengan aku.
Masa Mid-Year dulu, aku tak adalah study sangat. Aku banyak main masa tu. Dan juga aku banyak ingkar perintah Allah.
Tapi Allah masih beri aku keputusan yang baik. Masa tu aku dapat 9A. Even aku sendiri tak percaya.
Aku menangis.

See? Cinta Allah tu lagi besar tahu tak. Lagi feel bak kata orang.
Cinta lah Allah dulu sebelum awak nak cinta orang lain.
Kukuhkan Cinta Allah dulu. And InsyaAllah, yang lain bakal menyusul.

Saya bukanlah baik sangat. Saya masih belajar untuk menjadi baik. Saya masih belajar untuk menjadi Muslimah yang baik dan Mukminah yang sejati.

Watch This. It is Useful. Untuk hati kita. Untuk Iman kita. :)

Last words,
Just remember. 
The ONLY relationship where you'll never have your heart broken is the relationship between YOU and ALLAH SWT. :)



Photobucket

December 12, 2012

Driving License Moment.



Assalamualaikum!

Ok. Jap. Nak bilang, dah berapa hari dah habis SPM?
Kfine. Genap seminggu. And baru update blog. serious malas. T.T

You know, saya budak lepasan SPM.
And what else could I do? Ambik Driving License lah kan? Nak lepak, tak ada orang.
Nak duduk rumah, cair tahi telinga. Oh greatt. -..-'
Nak ambik kerja, belum ada. Umi,Amar, Iqah suruh jadi baby sitter. Lepas ni.

Yesterday, kena ambik ujian undang-undang berkomputer.
And, Ia terukk. T.T
I'm not talking about the result, Tapi pengalaman ambik benda tuh. Sumpahhh. Serikk!
Dok sey doh. :'(

I'm taking with Abe Pie. Sila sebut Pie tuh betul-betul. Jangan duk sebut nama makanan pulak. -.-'
Kelmarin, dalam pukul 11, dia kata nak datang ambil. So, bersiaplah kan.
Sampai dekat kota raya, dia suruh buat latihan for a while.
Dalam pukul 2, baru lah dia bawa pergi ke tempat nak test tu.
And you know what? Budak-budak ramai sangat.
sampai terpaksa beratur di bawah. Nak naik atas tu, sumpah. terpaksa harung ramai gila manusia.
Berdiri dalam sejam lebih sebab nak tunggu giliran ambik Gambar.
I asked my friend to call Abe Pie kata kitorang nak balik. Serik.
Tapi dia kata, tak boleh. nanti 2 minggu lagi baru boleh ambik. Oyeahhh? -.-'

Sebab dah pukul 4, kami rushing pergi solat Asar.
Bila balik semula dekat Rilek, Abe Pie tengah menunggu. Dia kata, balik lah dulu. Lepas Maghrib datang balik.
Lepas Maghrib datang lah balik. Ingatkan dah sikit orang. Rupanya, still sama. Menangis tak berlagu.
Dalam pukul 10.55, baru nama Najwa dipanggil. And masa nak pergi masuk dalam bilik tu, 
my Tapak kasut tercabut. And semua gelak. Geram jugak nak cakap. 'Awak ingat saya tengah buat lawak ke ni?' -.-'
Pandan muka Najwa. Bajet nak pakai kasut lama. Kasut baru ada, tak nak guna. Wuwuwuwuu.
Dah malas nak kisah apa, Masuk, buat ujian. 9 minit, keluar. Turun bawah.
Saya menangis. sedikit. Malu. Sangat. Menyesal pakai kasut tu. Since kasut tu dah lama beli. Pakainya tak. Padahal kelmarin dulu baru je beli kasut baru.
Rasa masa tu semua tengah gelak. I always hate this. Sangat memalukan.

I need this. ASAP. =.='


Sumpah lah. I thought this one would be kenangan paling MANIS dalam hidup 2012.
Mujur, ada orang yang ambik tapak yang tercabut dan gave it to me. Tapi saya buang jugak. depan Dia lagi.
Sorry. =.='
Emo kot masa tu. :'(
Mujur lulus. Kalau tak? Terus fed up nak ambik license.
Mari kita sama-sama menangis tak berlagu.
Nak berlagu, tak ada lagu. Okay. Tak lawak.


Photobucket
 

Smile. Tears. Laugh Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting