Still trying to be a great Muslimah.
Will update this blog someday.
:)
Because He knows what best for us.

November 10, 2012

Ini kisah saya. :) *genap 2 bulan.

Assalamualaikum!

I don't have a word to say. It's been 2 months. Alhamdulillah Ya Allah.
Someone ask me to wrote about this. about what? 
hurm. About me. My relationship with my Aurat. My relationship with my tudung.
You should be satisfied with this Kak Aisha.

I don't really have my latest Gambar. since dah lama tak ada event. Masa raya haji dulu pun sempat mengelat dari tangkap gambar. Mwehehehe.

Ingat Entry ni dulu?
THIS.
Yes. I'm about to story you about my own little wish. That little wish, Alhamdulillah. Dah tercapai.
Aku dah pakai tudung besar. Tak lah besar sangat. Tapi cukup untuk titik permulaan aku. tudung yang selama ini aku rasa takut bila melihatnya. Tudung yang selama ini aku agak allergic.

How could that happened?
I don't know. It happened spontaneously. 

Permulaan dia masa aku start pergi kelas malam Bio. aku pakai tudung 55' milik mak sedara aku. At first, I was like tak ikhlas. Pakai pun sebab sekolah aku sekolah Agama.
Tapi malam kedua aku pakai, untuk pertama kali, aku rasa selamat dengan diri aku. Untuk pertama kali, aku rasa tak takut.
Untuk pertama kali aku rasa tenang. 
Ya Allah, Subhanallah. 
And then sejak hari tu, aku jadi suka pergi kelas malam. sebab aku berpeluang pakai tudung besar.

And then, aku mula berjinak pakai keluar dari sekolah tudung tu. 
Aku tak ingat first time nya bila. 
Tetapi, sejak hari tu, aku tekad. Aku nak pakai tudung tu, Forever and Ever. Insyaallah.
Aku suruh my Maklong beli lebih tudung size besar tu. sebab aku tak ada tudung besar.
semua tudung singkat.
Aku buang blouse aku. Aku buang t-shirt aku.
Jeans aku. Kalau pakai pun, pakai sekali dengan baju muslimah.

My biggest wish is still to be like this. :')

You know, untuk 2 bulan ni, aku langsung tak cerita dekat sesiapa.
aku tak cakap dekat sesiapa. Aku just,
tup tup. Dah pakai tudung besar.

Sebenarnya, This thing, banyak membantu aku.
Banyak sangat membantu aku.
Yes, I am crying when I wrote this entry.
Aku tak sangka, hajat aku ini boleh tercapai. Hajat ini dulu hampir aku rasakan Mustahil. Ya Allah.
Hampir-hampir aku berputus asa.

Dulu, aku ni Ya Allah. Teruk. teruk sangat. Aku rasa allergic nak pakai tudung besar,
Rasa allergic nak pakai baju kurung. T-shirt, Blouse tu dah macam pakaian rasmi aku. Sedangkan aku ini sekolah agama. Tahu lebih agama. Teruk bukan?

Orang tanya, kenapa aku nak berubah?
I don't have any answer for that.
Yang boleh aku kata,
Aku nak rasa selamat. Aku nak rasa diri aku selamat even aku berjalan sorang-sorang pun.
Dan aku rasa dengan cara ini boleh membuatkan diri aku selamat. Cliche. Right?
Haha.
Tapi ni pun aku tak rasa selamat sangat lagi. masih ada Mata-mata yang memandang aku bila berjalan. =.='

Ada yang kata aku pakai tudung 55' tu nampak gemuk. Jubah kolot.
Tapi aku langsung tak ambik kisah.
sebab Aku selesa dengan diri aku sekarang
Alhamdulillah. As long as I feel safe with myself.
I don't even care with your stupid opinion.

So, this is my story. Genap dua Bulan. Moga-moga aku Istiqamah. Yes. Istiqamah lah benda yang paling susah nak buat. nak berubah senang. Nak istiqamah nya payah. 
So please. I'm begging you. Doakan saya supaya saya terus Istiqamah. Saya tak nak usaha saya berhenti sekerat jalan. Its a shame. 
Till then. Assalamualaikum. Chow.
Kenapa kita nak menangguhkan Hijrah baik kita?
sedangkan Mati kita tak ada tangguh-tangguh.
Bila Allah kata, mati, then matilah kita.
Tak adanya nak tunggu beberapa minggu, barulah mati.
Kun Fayakun. 
Sesungguhnya perintah-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia. (QS. 36:82)
p/s: Quote of the day. :')

Photobucket
 

Smile. Tears. Laugh Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting